Beginner’s mind

De kracht van een beginners mind: wat het kan betekenen voor je creativiteit

 

De relatie tussen beginners mind en creativiteit

Ben je ooit gestopt met een project omdat je vastliep in je denken? Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastzat in een creatieve sleur en dat je geen nieuwe ideeën meer kon bedenken? Dan is het tijd om kennis te maken met de kracht van een beginners mind.

Een beginners mind betekent dat je jezelf opent voor nieuwe ervaringen, zonder vooroordelen of verwachtingen. Het is een mindset waarin je bereid bent om te leren, te groeien en te experimenteren. Het idee is dat als je een beginners mind hebt, je bereid bent om te leren en te groeien, ongeacht je ervaring of kennisniveau.

Door een beginners mind te cultiveren, kun je je creativiteit naar nieuwe hoogten tillen en jezelf uitdagen om te innoveren.

Hier gaan we dieper in op wat een beginners mind is en hoe het kan bijdragen aan je creativiteit.

Wat is nu eigenlijk beginner’s mind?

Wie kwam als eerste met de term beginners mind?

De term “beginner’s mind” werd voor het eerst gebruikt in het boek “Zen Mind, Beginner’s Mind” van Shunryu Suzuki, een Japanse boeddhistische monnik en leraar die in de jaren 60 in San Francisco les gaf. Het boek, dat in 1970 werd gepubliceerd, beschrijft de kernprincipes van het Zen-boeddhisme en hoe deze kunnen worden toegepast in het dagelijks leven.

Wat is Beginner’s Mind?

Beginner’s mind, of Shoshin zoals het in het Japans wordt genoemd, is een idee uit het Zen Boeddhisme.

Het houdt in dat je de wereld benadert alsof je een beginner bent, met een open geest en een verlangen om nieuwe dingen te leren. Ook als je eigenlijk al veel ervaring of kennis over een bepaald onderwerp hebt.

Beginner’s mind wordt gekenmerkt door een gevoel van nieuwsgierigheid, openheid en nederigheid. En ook door een bereidheid om te ontdekken en te verkennen, zonder dat je al een mening hebt gevormd en zonder te worden beïnvloed door je eerdere ervaringen of kennis. Je bekijkt situaties alsof je ze voor de eerste keer ervaart.

Wat is het doel van beginner’s mind?

Dit kan helpen open en ontvankelijk te zijn voor nieuwe mogelijkheden en ideeën. Hierdoor maak je weg vrij voor creativiteit en groei en kun je meer flexibiliteit en veerkracht ontwikkelen in je denken en handelen.

In de context van Zen beoefening wordt beginner’s mind beschouwd als een staat van geest die essentieel is voor de cultivering van wijsheid en inzicht. Door elk moment te benaderen met een open en ontvankelijke geest, kan men dingen zien zoals ze werkelijk zijn, vrij van de vertekeningen en vooroordelen van vooraf bedachte ideeën en overtuigingen.

Beginner’s mind kan een nuttige houding zijn om te hebben bij het leren van een nieuwe vaardigheid, het ontwikkelen van een nieuwe hobby of het aanpakken van een probleem.

Het kan je helpen om nieuwe inzichten te verwerven, creatieve oplossingen te vinden en meer waardering te hebben voor de wereld om je heen.

Beginner’s mind kan ook helpen om je geest te kalmeren en je te laten focussen op het heden, in plaats van te blijven hangen in het verleden of bezorgd te zijn over de toekomst.

De kernprincipes van beginner’s mind

Hier zijn 10 kernprincipes van de filosofie van beginner’s mind:

 1. Lege geest: Laat je geest leeg zijn en sta open voor nieuwe ervaringen.
 2. Non-oordeel: Vermijd oordelen en beperkende overtuigingen.
 3. Verwondering: Wees verwonderd en nieuwsgierig over de wereld om je heen.
 4. Acceptatie: Accepteer alles wat er op dit moment is en sta open voor verandering.
 5. Geduld: Wees geduldig en geniet van het proces in plaats van alleen het resultaat.
 6. Onbevooroordeeld: Laat je mening los en bekijk situaties vanuit verschillende perspectieven.
 7. Eenvoud: Vermijd overcomplicatie en houd het simpel.
 8. Bescheidenheid: Wees bescheiden en sta open voor de kennis van anderen.
 9. Flexibiliteit: Wees flexibel en pas je gemakkelijk aan veranderingen aan.
 10. Nieuwsgierigheid: Blijf nieuwsgierig en leer altijd nieuwe dingen.

Misverstanden over beginner’s mind

Welke misverstanden zijn er over beginners’s mind

Er zijn verschillende misverstanden over beginners mind, hier zijn er een paar:

Beginners mind betekent dat je geen kennis of ervaring hebt

Dit is een veelvoorkomend misverstand over beginners mind. Het betekent niet dat je geen kennis of ervaring hebt, maar eerder dat je een open en niet-oordelende geest hebt en bereid bent om nieuwe dingen te leren en te ervaren.

Beginners mind is alleen geschikt voor beginners

Beginners mind is niet alleen geschikt voor beginners, maar kan ook zeer waardevol zijn voor mensen die al veel ervaring hebben. Het kan helpen om vastgeroeste denkpatronen te doorbreken en nieuwe manieren te vinden om te groeien en te leren.

Beginners mind is alleen geschikt voor bepaalde activiteiten

Beginners mind kan worden toegepast op allerlei activiteiten, niet alleen op meditatie of spirituele praktijken. Het kan nuttig zijn bij het leren van een nieuwe vaardigheid, het aanpakken van een uitdagend project, of zelfs in het dagelijks leven. KIM: ook toepassen in mijn klas, steeds weer iets onder de loep nemen.

Beginners mind betekent dat je geen doelen moet hebben

Een ander misverstand is dat beginners mind betekent dat je geen doelen moet hebben. Dit is niet waar. Een beginner’s mind betekent niet dat je geen doelen hebt, maar eerder dat je openstaat voor nieuwe mogelijkheden en bereid bent om je doelen aan te passen en te veranderen als dat nodig is.

Kortom, beginners mind is een krachtige benadering die kan worden toegepast op allerlei aspecten van het leven en kan helpen om nieuwe manieren te vinden om te groeien en te leren. Het is belangrijk om deze benadering niet te beperken tot specifieke activiteiten of ervan uit te gaan dat het alleen geschikt is voor beginners zonder ervaring.

Beginner’s mind ontwikkelen 

Wat zijn de voordelen van beginners mind

Er zijn verschillende voordelen aan het cultiveren van een beginner’s mind:

Creativiteit

Door je geest open te stellen voor nieuwe ervaringen en ideeën, kun je creatiever worden en nieuwe oplossingen en benaderingen vinden voor problemen.

Groei

Een beginner’s mind kan je helpen om te groeien en nieuwe dingen te leren. Het kan je ook helpen om meer open te staan voor verandering en nieuwe kansen in het leven.

Verbinding

Door je te richten op het huidige moment en zonder oordeel te zijn, kun je gemakkelijker verbinding maken met anderen en hun perspectieven begrijpen.

Mindfulness

Een beginner’s mind kan je helpen om meer mindful te zijn en meer in het moment te leven. Dit kan leiden tot een meer vervuld en bevredigend leven.

Zelfverbetering

Door open te staan voor nieuwe ervaringen en ideeën, kun je jezelf blijven verbeteren en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Nieuwe ideeën ontwikkelen

Nieuwe ideeën kunnen ontstaan wanneer je jezelf toestaat om te denken buiten de gebaande paden. Een beginners mind kan je helpen om bestaande concepten te heroverwegen en alternatieve oplossingen te vinden die je anders niet zou hebben overwogen.

Lastige problemen oplossen

Een ander voordeel van een beginners mind is dat het je kan helpen om moeilijke problemen op te lossen. Door jezelf in de rol van een beginner te plaatsen, kun je complexe kwesties vanuit een ander perspectief bekijken en nieuwe oplossingen ontdekken die je eerder over het hoofd hebt gezien.

Betere communicatie en relaties

Een beginners mind kan ook helpen bij het verbeteren van communicatie en relaties. Door jezelf open te stellen voor nieuwe ideeën en perspectieven, kun je beter begrijpen waar andere mensen vandaan komen en hoe ze denken. Dit kan leiden tot meer empathie en begrip, en helpen bij het opbouwen van sterkere en meer positieve relaties met anderen.

Het cultiveren van een beginners mind kan een levensveranderende ervaring zijn. Het kan je helpen om meer te genieten van het moment en jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen en ideeën. Door nieuwsgierig te zijn, open te staan voor nieuwe ervaringen, bewust te zijn van afleidingen, te reflecteren en geduldig te zijn, kun je jezelf helpen om dit gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid te behouden in een wereld vol afleidingen.

Hoe kun je beginners mind ontwikkelen?

Een beginners mind hebben kan een grote positieve invloed hebben op je leven. Het stelt je in staat om met een open en frisse blik naar de wereld te kijken en nieuwe ervaringen te omarmen. In onze drukke en overweldigende wereld kan het echter een uitdaging zijn om dit gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid te behouden. Gelukkig zijn er een aantal praktische stappen die je kunt nemen om je beginners mind te cultiveren en te beschermen in een wereld vol afleidingen:

Wees nieuwsgierig

Wees nieuwsgierig en vraag jezelf af wat je niet weet. Stel vragen, onderzoek en ontdek nieuwe dingen. Bekijk de wereld om je heen alsof het de eerste keer is dat je het ziet.

Laat je verwachtingen los

Probeer open te staan voor nieuwe ervaringen zonder verwachtingen. Wees bereid om te leren van wat er op je pad komt.

Vermijd oordelen

Laat je vooroordelen los en bekijk bekende situaties zonder oordeel. Probeer te voorkomen dat je oordelen velt over nieuwe ervaringen of ideeën. Overweeg verschillende  perspectieven en laat je niet afschrikken door dingen die niet vertrouwd zijn.

Blijf in het moment

Focus op het huidige moment en laat gedachten over het verleden of de toekomst los. Wees aanwezig in het hier en nu.

Mediteer

Meditatie kan je helpen om je geest te kalmeren en je meer bewust te maken van je gedachten en emoties. Dit kan je helpen om meer open en ontvankelijk te zijn voor nieuwe ervaringen.

Vertragen

In plaats van te haasten en te snel conclusies te trekken, neem de tijd om te observeren en te ervaren. Geef jezelf de ruimte om nieuwe dingen te absorberen en te begrijpen.

Wees flexibel

Wees bereid om van richting te veranderen en je ideeën aan te passen als je nieuwe informatie ontvangt. Stel jezelf open voor nieuwe mogelijkheden en blijf niet vasthouden aan een bepaalde manier van denken.

Nieuwe ervaringen opdoen

Het opdoen van nieuwe ervaringen kan je helpen om je geest te openen en een beginners mind te ontwikkelen. Probeer iets nieuws te leren, een nieuwe hobby te beginnen of iets te doen wat buiten je comfortzone ligt. Dit kan je helpen om nieuwe perspectieven te ontdekken en je geest te openen voor nieuwe ideeën.

Wees vriendelijk voor jezelf

Het ontwikkelen van een beginners mind kost tijd en oefening. Wees vriendelijk en geduldig voor jezelf en geef jezelf de ruimte om te groeien en te leren. Laat jezelf niet ontmoedigen als het niet meteen lukt.

Kortom, door nieuwsgierig en flexibel te zijn, te vertragen en jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen en ideeën, kun je een beginners mind ontwikkelen en stimuleren. Het kost tijd en oefening, maar het kan een krachtige manier zijn om je creativiteit te vergroten en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Wat kun je doen als je het moeilijk vind een beginners mind te hebben?

Als je het moeilijk vindt om een beginners mind te hebben, zijn er een paar dingen die je kunt proberen:

 • Bewustwording: De eerste stap is bewustwording van je huidige mentale toestand en hoe deze je denken beïnvloedt. Observeer je gedachten en emoties zonder oordeel. Door je bewust te zijn van je mentale toestand, kun je beter begrijpen waarom je je zo voelt en wat je kunt doen om het te veranderen.
 • Mindfulness: Mindfulness kan je helpen om in het moment te blijven en je te concentreren op de huidige ervaring, zonder oordeel. Probeer je aandacht te richten op je ademhaling of op de sensaties in je lichaam. Dit kan je helpen om je geest te kalmeren en je open te stellen voor nieuwe ervaringen.
 • Meditatie: Meditatie is een geweldige manier om een beginners mind te ontwikkelen. Het kan je helpen om je geest te kalmeren en je open te stellen voor nieuwe ervaringen. Probeer dagelijks enkele minuten te mediteren, zelfs als het maar een paar minuten is.
 • Nieuwe ervaringen opdoen: Het opdoen van nieuwe ervaringen kan je helpen om je geest te openen en een beginners mind te ontwikkelen. Probeer iets nieuws te leren, een nieuwe hobby te beginnen of iets te doen wat buiten je comfortzone ligt. Dit kan je helpen om nieuwe perspectieven te ontdekken en je geest te openen voor nieuwe ideeën.
 • Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf: Het ontwikkelen van een beginners mind kost tijd en oefening. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf en geef jezelf de ruimte om te groeien en te leren. Laat jezelf niet ontmoedigen als het niet meteen lukt.
 • Onthoud dat het ontwikkelen van een beginners mind een proces is en dat het oefening en toewijding vereist. Door te oefenen en nieuwe ervaringen op te doen, kun je je geest openen voor nieuwe mogelijkheden en jezelf toestaan om vrij te creëren en te groeien.

Door de kracht van een beginners mind te omarmen, kunnen we ons vermogen om te leren en te groeien vergroten, en ons laten inspireren door de onbevangenheid en verwondering die we als kinderen voelden.

Beginners mind en creativiteit

Waarom is een beginners mind belangrijk voor creativiteit?

Een beginner’s mind staat zoals gezegd voor een open, nieuwsgierige en niet-oordelende geest. Als je een beginners mind hebt, ben je niet beperkt door je ervaring of kennis. In plaats daarvan kun je nieuwe ideeën en mogelijkheden verkennen en jezelf uitdagen om buiten je comfortzone te treden. Het helpt je nieuwe perspectieven te ontdekken en creatieve blokkades te doorbreken.

Creativiteit vereist ook een zekere mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen, en een beginner’s mind kan je helpen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Door open te staan voor nieuwe ideeën en ervaringen, kun je nieuwe manieren vinden om creatief te zijn en jezelf uit te drukken.

Bovendien kan een beginner’s mind je helpen om jezelf te bevrijden van beperkingen en zelfkritiek, wat je creativiteit kan belemmeren. Door niet-oordelend en nieuwsgierig te zijn, kun je jezelf toestaan om vrij te creëren en nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Wanneer je een beginner’s mind ontwikkelt, sta je open voor nieuwe ideeën, benaderingen en perspectieven. Dit kan je helpen om out-of-the-box te denken en creatieve oplossingen te vinden voor problemen. Het kan ook helpen om vastgeroeste denkpatronen te doorbreken en je te laten inspireren door nieuwe bronnen van creativiteit.

Kortom, beginners mind en creativiteit zijn nauw met elkaar verbonden. Een beginner’s mind kan je helpen om nieuwe ideeën te ontdekken, out-of-the-box te denken en je creativiteit te stimuleren.

Beginner’s mind ontwikkelen met creativiteit

Creatief werk kan een uitstekende manier zijn om een beginner’s mind te ontwikkelen. Hier zijn enkele manieren om dat je doen:

Experimenteer met verschillende technieken

Probeer verschillende creatieve technieken uit en experimenteer om te zien welke voor jou het beste werken. Wees open voor nieuwe ideeën en benaderingen.

Laat perfectionisme los

Creatief werk hoeft niet perfect te zijn. Laat je perfectionisme los en richt je op het proces in plaats van het eindresultaat.

Wees speels

Creatief werk kan leuk zijn en een gevoel van speelsheid en avontuur in je leven brengen. Wees niet bang om te experimenteren en probeer nieuwe dingen uit.

Leer van fouten

Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van creatief werk. Leer van je fouten en zie ze als kansen om te groeien en te leren.

Focus op het proces

Richt je op het proces van het maken, niet op het eindresultaat. Laat je inspireren door de ervaring van het maken en de mogelijkheden die zich voordoen.

Kortom, creatief werk kan je helpen om een beginner’s mind te ontwikkelen door je te laten experimenteren, fouten te maken en open te staan voor nieuwe ideeën en benaderingen. Een beginners mind stelt je in staat om jezelf te bevrijden van je eigen verwachtingen en die van anderen. Het helpt je om te stoppen met oordelen en te starten met verkennen. Door beginner’s mind te omarmen, kun je nieuwe manieren ontdekken om de wereld te zien en nieuwe manieren vinden om jezelf uit te drukken.

Ik ben Kim.

Maker van creatieve avonturen die je helpen meer rust te vinden in je dag, meer lucht te brengen in je hoofd en meer kleur in je leven.

En dit is De Kamer.
Mijn atelier en werkplaats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe data en workshops.

Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ga je akkoord met de privacyverklaring.
Uiteraard ga ik zorgvuldig om met je gegevens.

De Kamer van Kim - Kim Philips van Buren - 2011-2023.
Bezoekadres: Fort Ossenmarkt - Ossenmarkt 44 - 1381LX - Weesp
Postadres: Jan Tooropstraat 56 - 1382VC  - Weesp
Privacyverklaring - Algemene Voorwaarden

Pin It on Pinterest