Tekeninkt

Nieuwe materialen ontdekken is altijd fijn en geeft mijn inspiratie steeds een flinke boost. Afgelopen week was ik in Groningen en heb ik in een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden een flesje gekocht waarop staat ’tekeninkt’. Maar wat is het precies en wat kun je ermee, daar gaat dit artikel over.

Wat is tekeninkt?

Tekeninkt is een soort inkt die speciaal is ontworpen om te worden gebruikt voor tekenen en illustreren. Het is meestal gemaakt van hoogwaardige pigmenten die zorgen voor een heldere en levendige kleur, en het bevat ook bindmiddelen en oplosmiddelen die ervoor zorgen dat de inkt goed hecht op het papier en lang meegaat.

Tekeninginkt kan worden gebruikt voor verschillende teken- en schildertechnieken, waaronder aquarel, pen- en inkttekeningen, kalligrafie, lijntekeningen en penseelwerk. Het kan worden gebruikt op verschillende soorten papier, zoals aquarelpapier, tekenpapier en schetspapier.

Het is belangrijk om te weten dat tekeninkt vaak permanent is, wat betekent dat het niet kan worden uitgewist of gewist zodra het is opgedroogd. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te werken en te voorkomen dat de inkt op plaatsen terechtkomt waar je het niet wilt hebben.

Is tekeninkt anders dan schrijfinkt?

Ja, tekeninkt en schrijfinkt zijn verschillende soorten inkt die speciaal zijn ontworpen voor verschillende doeleinden.

Tekeninkt is meestal dikker en meer geconcentreerd dan schrijfinkt, en bevat vaak hoogwaardige pigmenten die zorgen voor een heldere en levendige kleur. Tekeninkt is ook vaak bestand tegen vervaging en verkleuring, wat belangrijk is voor het behoud van de kwaliteit van de tekening op de lange termijn.

Schrijfinkt daarentegen is meestal dunner en minder geconcentreerd dan tekeninkt, en bevat vaak kleurstoffen in plaats van pigmenten. Schrijfinkt is ontworpen om vlot over papier te vloeien, zodat het gemakkelijk te gebruiken is voor het schrijven van tekst.

Bovendien is schrijfinkt vaak niet bestand tegen vervaging en verkleuring, waardoor het niet geschikt is voor toepassingen waarbij het belangrijk is dat de inkt lang meegaat.

Waar wordt tekeninkt voor gebruikt?

Tekeninkt wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals illustraties, tekeningen, kalligrafie en ontwerpwerk. Het wordt gebruikt door kunstenaars, illustratoren, grafisch ontwerpers, architecten, kalligrafen en andere creatievelingen om een breed scala aan projecten te creëren.

Illustratoren gebruiken tekeninkt bijvoorbeeld om gedetailleerde tekeningen te maken voor boeken, tijdschriften of strips. Kalligrafen gebruiken het om sierlijke letters te creëren voor uitnodigingen, diploma’s of kunstwerken. Grafisch ontwerpers gebruiken tekeninkt vaak voor het maken van logo’s, banners, posters en andere ontwerpen.

In het algemeen wordt tekeninkt gebruikt voor gedetailleerde en nauwkeurige lijntekeningen en om diepe, rijke kleuren te creëren. Het droogt snel en geeft een permanente lijn, waardoor het geschikt is voor artistieke projecten waar precisie en duurzaamheid van belang zijn.

Welke gereedschappen zijn geschikt om met tekeninkt te gebruiken?

Er zijn verschillende gereedschappen die geschikt zijn voor het gebruik van tekeninkt, afhankelijk van de techniek die je wilt toepassen en het effect dat je wilt bereiken. Hier zijn een paar veelvoorkomende gereedschappen die gebruikt worden met tekeninkt:

 • Penselen: Penselen zijn een veelgebruikt gereedschap voor het werken met tekeninkt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, waaronder ronde penselen, platte penselen en spalterpenselen. Penselen kunnen worden gebruikt om fijne lijnen, dikke lijnen, gelaagde lijnen en textuur te creëren.
 • Inktstiften: Inktstiften zijn pennen die zijn gevuld met tekeninkt in plaats van gewone inkt. Ze zijn handig voor het maken van fijne lijnen en gedetailleerd werk, en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en puntmaten.
 • Kalligrafiepennen: Kalligrafiepennen zijn penselen met een spitse punt die zijn ontworpen voor kalligrafie en sierlijk schrijven. Ze zijn ook geschikt voor het maken van fijne lijnen en gedetailleerd werk met tekeninkt.
 • Technische tekenpennen: Technische tekenpennen zijn pennen met een uiterst dunne punt die worden gebruikt voor technisch tekenen en architectuur. Ze zijn handig voor het maken van zeer gedetailleerde lijnen en tekeningen.
 • Quills: Quills zijn lange, spitse pennen die zijn gemaakt van vogelveren of kunststof. Ze worden vaak gebruikt voor kalligrafie en middeleeuwse stijlen, en kunnen ook worden gebruikt voor tekenwerk met tekeninkt.

Het kiezen van het juiste gereedschap hangt af van de gewenste stijl en techniek. Het is daarom belangrijk om verschillende gereedschappen te proberen en te experimenteren om te zien welke het beste werken voor jouw doel.

Welk papier is het meest geschikt voor tekeninkt?

Het kiezen van het juiste papier is belangrijk voor het werken met tekeninkt, omdat verschillende soorten papier verschillende eigenschappen hebben die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van het werk. Over het algemeen zijn er een paar soorten papier die geschikt zijn voor het werken met tekeninkt:

 • Aquarelpapier: Aquarelpapier is een van de meest populaire soorten papier voor het werken met tekeninkt. Het heeft een gladde textuur en is meestal gemaakt van 100% katoenvezels, wat zorgt voor een sterke en duurzame ondergrond voor de inkt. Aquarelpapier is ook bestand tegen vervaging en verkleuring, waardoor het geschikt is voor het maken van kunstwerken die lang meegaan.
 • Bristolpapier: Bristolpapier is ook een populair type papier voor het werken met tekeninkt. Het heeft een gladde, harde afwerking en is gemaakt van hoogwaardige vezels, waardoor het sterk en duurzaam is. Bristolpapier is ook bestand tegen vervaging en verkleuring, waardoor het geschikt is voor het maken van kunstwerken die lang meegaan.
 • Schetspapier: Schetspapier is een lichtgewicht, goedkoop papier dat geschikt is voor het maken van ruwe schetsen en schetsen met tekeninkt. Het is meestal niet bestand tegen vervaging en verkleuring en kan worden beschadigd door water, dus het is niet geschikt voor het maken van kunstwerken die lang meegaan.
 • Vellumpapier: Vellumpapier heeft een transparante afwerking en is geschikt voor het maken van transparante illustraties en lay-outs. Het is echter niet geschikt voor het maken van gedetailleerde tekeningen of kunstwerken met veel inkt, omdat het de inkt niet goed kan vasthouden.

Het kiezen van het juiste papier hangt af van de gewenste effecten en het type kunstwerk dat je wilt maken. Het is daarom belangrijk om verschillende soorten papier uit te proberen en te experimenteren om te zien welke het beste werkt voor jouw stijl en techniek.

Verschillende tips voor het werken met tekeninkt

Experimenteer met verschillende technieken: Tekeninkt kan worden gebruikt voor verschillende technieken, zoals stippen, lijntekeningen, arcering, penseelstreken en meer. Experimenteer met verschillende technieken en kijk welke het beste werken voor jouw stijl en project.

 • Werk in lagen: Inkt droogt snel, dus als je in meerdere lagen werkt, kun je meer diepte en dimensie toevoegen aan je werk. Laat de inkt tussen elke laag goed drogen voordat je verder gaat met de volgende.
 • Gebruik verschillende penseelmaten: Met verschillende penseelmaten kun je diverse lijnen en effecten creëren. Gebruik een dikkere penseel voor vloeiende lijnen en een dunnere penseel voor fijne details.
 • Maak gebruik van kleur: Tekeningen in zwart-wit kunnen prachtig zijn, maar het gebruik van kleur kan je werk echt tot leven brengen. Meng de kleuren om nieuwe tinten te creëren en gebruik het kleurenpalet om te experimenteren met verschillende kleurcombinaties.
 • Werk met precisie: Tekeninkt kan niet gemakkelijk worden gecorrigeerd of verwijderd, dus werk met precisie en controle. Oefen met lichte lijnen voordat je overgaat op het creëren van diepere lijnen of volledige tekeningen.
 • Experimenteer met verschillende materialen en technieken: Er zijn veel verschillende materialen en technieken die je kunt gebruiken om interessante effecten op tekeninkt te creëren. Experimenteer met verschillende materialen zoals penselen, kraspennen, alcohol en water om te zien wat voor effecten je kunt bereiken.

Kun je tekeninkt gebruiken op waterverf of acrylverf?

Het is mogelijk om tekeninkt te gebruiken op waterverf of acrylverf, maar het resultaat kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de dikte van de verflaag en de kleur van de ondergrond. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

Gebruik eerst een ondergrond van waterverf of acrylverf en laat deze volledig drogen voordat je tekeninkt gebruikt. Dit voorkomt dat de inkt zich mengt met de verf en de kleuren verstoort.

Als je tekeninkt op een waterverf- of acrylverflaag aanbrengt, kan de inkt zich anders gedragen dan op papier. Het kan bijvoorbeeld langer duren voordat de inkt droogt en de lijnen kunnen minder scherp zijn.

Als je tekeninkt gebruikt op een donkere ondergrond, kan het zijn dat de kleur van de inkt minder goed zichtbaar is. Het kan daarom nodig zijn om meerdere lagen tekeninkt aan te brengen om het gewenste effect te bereiken.

Over het algemeen is het het beste om te experimenteren met verschillende combinaties van tekeninkt en verf om te zien welke resultaten je kunt bereiken. Het kan ook nuttig zijn om een testpagina te maken voordat je begint met je uiteindelijke kunstwerk, om ervoor te zorgen dat je tevreden bent met het effect.

Kun je kleuren tekeninkt mengen?

Ja, je kunt kleuren tekeninkt mengen om nieuwe kleuren te maken. Net als bij andere soorten verf kun je met tekeninkt de primaire kleuren (rood, geel en blauw) mengen om secundaire kleuren te maken (oranje, groen en paars). Het is belangrijk om te onthouden dat tekeninkt over het algemeen zeer gepigmenteerd is, wat betekent dat slechts een kleine hoeveelheid inkt nodig is om een intense kleur te creëren. Daarom is het het beste om langzaam en voorzichtig te mengen, zodat je de gewenste kleur kunt bereiken zonder dat het te intens wordt.

Je kunt tekeninkt ook verdunnen om lichtere tinten te maken of om een transparant effect te creëren. Dit kan worden gedaan door een beetje water aan de inkt toe te voegen en het mengsel goed te roeren.

Het is een goed idee om te experimenteren met verschillende kleuren en mengverhoudingen om te zien welke kleurencombinaties je het meest bevalt. Vergeet niet om altijd te testen op een apart stukje papier voordat je de verf op je uiteindelijke kunstwerk gebruikt, zodat je zeker weet dat je de gewenste kleur en effect hebt bereikt.

Hoe kun je je tekengereedschap weer schoonmaken na het gebruik van tekeninkt?

Het is belangrijk om je gereedschap goed schoon te maken nadat je tekeninkt hebt gebruikt om ervoor te zorgen dat het in goede staat blijft en dat er geen inktresten achterblijven die de volgende keer dat je het gebruikt, kunnen zorgen voor onverwachte resultaten. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om je gereedschap schoon te maken na het gebruik van tekeninkt:

 • Verwijder overtollige inkt: Veeg overtollige inkt van het gereedschap met een tissue of een zachte doek. Zorg ervoor dat je niet te hard wrijft om te voorkomen dat de haren van je penselen beschadigd raken.
 • Spoel af: Spoel het gereedschap af met water om overtollige inkt te verwijderen.
 • Reinig met zeep: Was het gereedschap met milde zeep en warm water om eventuele inktresten te verwijderen. Je kunt een zachte tandenborstel gebruiken om de haren van penselen te reinigen.
 • Spoel grondig af: Spoel het gereedschap grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.
 • Droog het gereedschap: Dep het gereedschap voorzichtig af met een schone, droge doek en laat het volledig drogen voordat je het opbergt.

Het is belangrijk om je gereedschap zo snel mogelijk na gebruik schoon te maken, omdat de inkt opdroogt en dan veel moeilijker te verwijderen is. Als je niet in staat bent om het gereedschap meteen schoon te maken, kun je het in een potje met water of een vochtige doek bewaren om te voorkomen dat de inkt opdroogt.

Wat is belangrijk om te weten bij het gebruik van tekeninkt?

Als je met flesjes tekeninkt werkt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de beste resultaten krijgt. Hier zijn enkele belangrijke dingen om te weten:

 • Roer de inkt goed: Tekeninkt kan zich na verloop van tijd scheiden, dus het is belangrijk om de inkt goed te roeren voordat je het gebruikt om ervoor te zorgen dat de pigmenten goed worden gemengd.
 • Gebruik alleen de benodigde hoeveelheid: Tekeninkt is over het algemeen zeer gepigmenteerd, dus je hebt vaak maar een kleine hoeveelheid nodig om de gewenste kleur te krijgen. Als je te veel inkt gebruikt, kan dit leiden tot uitlopen, vlekken en andere ongewenste resultaten. Gebruik alleen de hoeveelheid inkt die je nodig hebt en zorg ervoor dat je het goed afsluit om te voorkomen dat de inkt uitdroogt.
 • Werk op een vlakke ondergrond: Plaats het flesje tekeninkt op een vlakke ondergrond wanneer je het gebruikt om te voorkomen dat het omvalt en de inkt verspilt.
 • Gebruik het juiste gereedschap: Gebruik de juiste penselen en gereedschappen voor het type tekeninkt dat je gebruikt. Zorg ervoor dat je penselen schoon zijn en geen inktresten bevatten van vorige sessies. Gereedschap van goede kwaliteit kan helpen bij het creëren van nauwkeurige lijnen en details.
 • Test de inkt op een klein stukje papier: Als je voor het eerst met een nieuwe inkt werkt, is het een goed idee om de inkt eerst op een klein stukje papier te testen om te zien hoe het eruitziet en hoe het droogt. Zo kun je voorkomen dat je een fout maakt op je tekening.
 • Sluit het flesje goed af: Zorg ervoor dat je het flesje tekeninkt goed afsluit nadat je het hebt gebruikt om te voorkomen dat de inkt uitdroogt.
 • Wees voorzichtig met morsen: Tekeninkt kan vlekken maken op kleding, meubels en andere oppervlakken en kan moeilijk te verwijderen zijn. Vermijd morsen door voorzichtig te werken en het flesje goed af te sluiten als je het niet gebruikt.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte: Tekeninkt bevat oplosmiddelen en kan een sterke geur hebben, dus het is belangrijk om in een goed geventileerde ruimte te werken om de dampen te verminderen en de luchtkwaliteit op peil te houden.
 • Bewaar de inkt op een koele en droge plaats: Om tekeninkt in goede staat te houden, moet je het op een koele en droge plaats bewaren. Hitte en vochtigheid kunnen de inkt beschadigen en de kwaliteit van de pigmenten beïnvloeden.

Hoe krijg je tekeninkt van je handen en uit je kleding?

Om tekeninkt van je handen te verwijderen, kun je het beste beginnen met het wassen van je handen met warm water en zeep. Als de vlekken op je handen blijven zitten, kun je proberen ze te behandelen met een oplossing van water en azijn of een oplossing van water en baking soda. Wrijf de oplossing op de vlekken en laat het een paar minuten inwerken voordat je het afspoelt met warm water.

Om tekeninkt uit je kleding te krijgen, is het belangrijk om snel te handelen en de vlekken niet in te laten trekken. Dep de vlekken zo snel mogelijk met een papieren handdoek of doek om zoveel mogelijk inkt te absorberen. Spoel vervolgens de vlekken af onder koud stromend water en wrijf ze voorzichtig met een beetje vloeibaar wasmiddel. Laat het wasmiddel een paar minuten inwerken en spoel het daarna af met koud water. Als de vlekken hardnekkig zijn, kun je proberen ze te behandelen met een vlekverwijderaar voordat je de kleding in de wasmachine wast. Het is altijd verstandig om het waslabel van je kleding te raadplegen voordat je het wast en om de instructies van de fabrikant op te volgen.

Welke materialen geven interessante effecten op tekeninkt?

Er zijn verschillende materialen en technieken die je kunt gebruiken om interessante effecten op tekeninkt te creëren, waaronder:

 • Alcohol: Door alcohol op tekeninkt te spatten of te druppelen, kun je interessante en onverwachte patronen creëren. De alcohol kan de inkt doen vervagen of verspreiden, waardoor er een waterige textuur ontstaat.
 • Inktverdunner: Inktverdunner kan worden gebruikt om de inkt te verdunnen en een transparant effect te creëren. Dit kan handig zijn als je lichte of subtiele lagen in je tekening wilt aanbrengen.
 • Water: Water kan worden gebruikt om de inkt te verdunnen en een meer transparante textuur te creëren. Het kan ook worden gebruikt om verschillende lagen in elkaar te laten overlopen en mengen.
 • Kraspen: Met een kraspen of een mesje kun je lijnen en patronen in de inkt krassen, wat een reliëf-effect kan creëren.
 • Penseel: Met een penseel kun je verschillende texturen en effecten creëren, zoals stippen, strepen, golven, enzovoort.
 • Kleurpotloden: Kleurpotloden kunnen worden gebruikt om subtiele kleuren en schaduwen aan te brengen in de inkttekening.
 • Zout: Als je zoutkorrels op tekeninkt strooit, zal het zout de inkt absorberen en verspreiden, waardoor er onregelmatige patronen ontstaan. Het zout trekt het water uit de inkt en laat kleine “kraters” of witte stippen achter op het oppervlak. Dit creëert een interessant textuur- en patrooneffect dat kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals het creëren van de textuur van rotsen of zand in landschapstekeningen. Het is belangrijk om op te merken dat het effect van zout op tekeninkt afhangt van verschillende factoren, zoals de dikte van de inktlaag en de grootte en vorm van de zoutkorrels. Het kan dus een goed idee zijn om te experimenteren met verschillende soorten zout en inkt om te zien welke resultaten je kunt bereiken.

Wil je nog meer weten, lees dan hier verder:

.

Volg De Kamer van Kim ook op:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe data en workshops.

Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ga je akkoord met de privacyverklaring.
Uiteraard ga ik zorgvuldig om met je gegevens.

De Kamer van Kim - Kim Philips van Buren - 2011-2023.
Bezoekadres: Fort Ossenmarkt - Ossenmarkt 44 - 1381LX - Weesp
Postadres: Jan Tooropstraat 56 - 1382VC  - Weesp
Privacyverklaring - Algemene Voorwaarden

Pin It on Pinterest