Fijn dat je hier een kijkje neemt.
Het BoeXperiment kan helaas niet doorgaan i.v.m. te weinig aanmeldingen.
Ik ben wel van plan in de toekomst meer kinderworkshops te organiseren. Wil je meer weten? Schrijf je dan hiernaast in voor de nieuwsbrief. Ik hou je dan op de hoogte van nieuwe data.

Tijd voor een BoeXperiment!

Een….eh….watte….?

Het afgelopen jaar deed ik de opleiding tot Atelierpedagoog
(daarover hieronder meer) en ik zit nu zo propvol met ideeën dat het
tijd werd voor
een nieuwe workshop!

In het laatste weekend van de Kinderboekenweek organiseer ik daarom iets nieuws:
een ouder-kind workshop, voor kinderen van 2 tot 12 jaar.

Wat is het BoeXperiment?

Een boek is om te lezen. Vooral tijdens de Kinderboekenweek.
Ik – als boekenmens – ben het daar volledig mee eens.

Lees!
Lees voor!
Lees meer!
Lees altijd!
Lees overal!

Alleen…..vandaag niet!

Tijdens het BoeXperiment nemen we een oud boek en toveren dat om tot een speeltuin, tot een creatief experimentorium. Een plek waar we onze creativiteit de vrije hand kunnen geven. De kaft, de rug en de bladzijden, geen enkel stukje papier is veilig voor onze kwasten, potloden, stiften en krijtjes.

Hoe ziet de workshop er uit?

STAP 1

Je krijgt 1 week van tevoren een Welkomstmail. Hierin vertel ik meer over de manier van werken tijdens de workshop, o.a. over de werkwijze ‘Begrijpen met je handen’, oordeelloos luisteren en sporen maken.

STAP 2

Jij en je kind(eren) komen naar het Fort op de Ossenmarkt in Weesp voor een LIVE workshop van 1,5 uur.
Hierin staat vrije creativiteit en het ontdekken van de materialen centraal. Geen stap-voor-stap opdrachten, maar startpunten voor creatieve experimenten en ontdekkingen.

STAP 3

In de 8 weken na de workshop krijg je elke week een mail met daarin suggesties om verder in het boek te werken. Je krijgt nog meer ideeen die als startpunt voor het werken in het boek kunnen dienen.

Ontdek je creativiteit

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op hoogte van nieuwe plannen en workshops

“Je kan heel veel dingen maken van rondjes!” 

Praktische informatie

ZATERDAG 14 OKTOBER 2023

De workshops op zaterdag zijn voor kinderen van 2 t/m 7 jaar

Workshop 1: 10.30 – 12.00
Workshop 2: 13.00 – 14.30

ZONDAG 15 OKTOBER 2023

De workshops op zondag zijn voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Workshop 1: 13.00 – 14.30
Workshop 2: 15.15 – 16.45

Er is plaats voor 6 ouders + 6 kinderen per workshop.
Bij voldoende aanmeldingen volgen er meer workshops op 14, 15, 21 en 22 oktober.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om daarvan op de hoogte te blijven.
De leeftijd is een globale indeling, denk je dat je kind beter in een andere groep past of is je kind iets jonger / ouder, meld dat dan gerust op het aanmeldformulier. Mail of app me gerust (zie onderaan) wanneer je vragen hebt.

Waar:

In Fort Ossenmarkt,
Weesp

Kosten:

Voor 1 ouder + 1 kind:
44 euro, incl. btw
Voor 1 ouder + 2 kinderen:
66 euro, incl btw

Na aanmelding stuur ik je de betaalgegevens. Betalen met een Tikkie kan ook.

Je krijgt:

Een 1,5 uur durende workshop waarin je creatief aan de slag gaat met een oud boek. Koffie, thee, limonade, iets lekkers en alle creatieve materialen zijn inbegrepen.
Na de workshop krijg je 8 weken lang elke week een mail met tips en suggesties om verder te werken in je boek.

“Ik ben een ontdekprofessor!”

Inschrijven voor het BoeXperiment

ZATERDAG 14 OKTOBER 2023

De workshops op zaterdag zijn voor kinderen van 2 t/m 7 jaar

Workshop 1: 10.30 – 12.00
Workshop 2: 13.00 – 14.30

ZONDAG 15 OKTOBER 2023

De workshops op zondag zijn voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Workshop 1: 13.00 – 14.30
Workshop 2: 15.15 – 16.45

Jazeker, ik heb zin in een BoeXperiment!

BoeXperiment

Workshopdatum

8 + 10 =

Goed om te weten:

De leeftijd is een globale indeling, denk je dat je kind beter in een andere groep past of is je kind iets jonger / ouder, meld dat dan gerust op het aanmeldformulier. Mail of app me gerust (zie onderaan) wanneer je vragen hebt.
Er is plaats voor 6 ouders + 6 kinderen per workshop.
Bij voldoende aanmeldingen volgen er meer workshops op 14, 15, 21 en 22 oktober. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om daarvan op de hoogte te blijven.

Meer over de werkwijze

Even terug naar de basis: kinderen leren door te doen. Ze leren door hun handen, mond, neus, oren, ogen en brein te gebruiken. Door zich te laten leiden door hun nieuwsgierigheid en door onderzoeken, uitproberen, voelen, manipuleren en verwonderen. Kinderen leren door hun eigen sporen te maken. Door zich af te vragen: wat doet dit, wat kun je ermee, wat gebeurt er als…?

Deze workshop gaat uit van de werkwijze ‘Begrijpen met je handen’, ontwikkeld door Sabine Plamper, Annet Weterings en Titia Sprey. Begrijpen met je handen is een andere tijd op creativiteit.

Bij de werkwijze van ‘Begrijpen met je handen’ is een sterk kindbeeld het uitgangspunt. Het kind wil (en kan) zelf doen en zelf onderzoeken. Dit is ook nodig: voor de breinontwikkeling, voor het bouwen aan een stevig zelfbeeld en voor een goed gevoel van eigenwaarde. Bij het doen van creatief onderzoek heeft het kind het niet nodig dat een volwassene zijn weg voor hem uitstippelt. Juist het ontwikkelen van een eigen beeldtaal kan zorgen dat een kind als het ware een eigen innerlijk kompas ontwikkelt. Door het zelf doen en zelf ontdekken kan een kind vol zelfvertrouwen zeggen: ‘hier ben ik en dit heb ik gemaakt’.

In dit proces heeft de volwassene een andere rol dan bij het traditionele ‘knutselen’. Het gaat er niet om een opdracht te verzinnen, een voorbeeld te maken, onderdelen vast voor te bereiden (voortekenen / vast uitknippen) en te begeleiden naar een (mooi) eindproduct. Maar wat is die rol dan wel?

Allereerst is hier het uitgangspunt van het competente kind weer belangrijk. Het kind heeft geen volwassene nodig die zegt wat er te maken is. Het kind kan dat zelf bepalen.

“mama, voel eens, dit is heel erg zacht”

Atelier + Pedagoog = Atelierpedagoog

Een atelierpedagoog is een optelling van de woorden pedagoog en atelier. Een pedagoog is een professional die met kinderen werkt. Een atelierpedagoog gebruikt de vorm van een atelier om de ontwikkeling van de kinderen te begeleiden, ondersteunen en stimuleren.

Een atelier is bij uitstek een plek om te experimenteren, om uit te proberen, om ontdekkingen te doen, om je te verbazen en verwonderen. Het atelier is een ruimte waar een kind zijn nieuwsgierigheid en fantasie mag volgen en waar de initiatieven van het kind tijd en ruimte krijgen. Dit stimuleert het zelfbewustzijn en versterkt het zelfvertrouwen.

Anders knutselen

Kijk eens op Pinterest en je vindt oneindig veel dingen die je kunt ‘knutselen’. Knutselen als in “een bepaald eindproduct maken”. En dat eindproduct moet dan ook nog zoveel mogelijk lijken op het voorbeeld. Dat kan een keer leuk zijn, bijvoorbeeld om een techniek te leren, maar het heeft alleen absoluut niets te maken met ontdekkend leren en het heeft al helemaal niets te maken met het stimuleren van creativiteit. Maar het kan gelukkig ook anders!

“O! Ik deed het! En als ik dit doe, dan gebeurt het!”

Inschrijven voor het BoeXperiment

ZATERDAG 14 OKTOBER 2023

De workshops op zaterdag zijn voor kinderen van 2 t/m 7 jaar

Workshop 1: 10.30 – 12.00
Workshop 2: 13.00 – 14.30

ZONDAG 15 OKTOBER 2023

De workshops op zondag zijn voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Workshop 1: 13.00 – 14.30
Workshop 2: 15.15 – 16.45

Jazeker, ik heb zin in een BoeXperiment!

BoeXperiment

Workshopdatum

8 + 13 =

Goed om te weten:

De leeftijd is een globale indeling, denk je dat je kind beter in een andere groep past of is je kind iets jonger / ouder, meld dat dan gerust op het aanmeldformulier. Mail of app me gerust (zie onderaan) wanneer je vragen hebt. Er is plaats voor 6 ouders + 6 kinderen per workshop. Bij voldoende aanmeldingen volgen er meer workshops op 14, 15, 21 en 22 oktober. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om daarvan op de hoogte te blijven.

“die van mij is geen vis meer denk ik”

Veelgestelde vragen:

Kun je nog even op een rijtje zetten hoe het werkt?

  • Allereerst ontvang je een week van tevoren een mail met nog iets meer uitleg over onze manier van werken tijdens de workshop, o.a. over begrijpen met je handen, oordeelloos reageren en sporen maken.
  • Daarna komen jij en je kind(eren) naar het Fort voor een LIVE workshop.
  • Na de workshop krijg je 8 weken lang een mail met nog wat extra suggesties om verder te werken in het boek.

Ik ben helemaal niet creatief, kunnen we dan wel meedoen?

Als je tot zover hebt gelezen ben je (of eerder: voel je je) misschien niet creatief, maar je bent in ieder geval nieuwsgierig – en dat is eigenlijk de enige eigenschap die je nodig hebt om mee te doen aan deze workshop. Dus kom vooral, en laat je verbazen hoe, met een paar simpele startpunten, eenvoudig creativiteit eigenlijk is.

Welke materialen heb ik nodig?

Voor de workshop in het Fort heb je geen materialen nodig, ik zorg dat alles klaar staat.

Als je daarna thuis doorgaat kun je denken aan: een fijnlijner, een dikke zwarte marker, (kleur)potloden, stiften, waterverf, waterverfpotloden (ik ben zelf fan van Stabilo Woody’s), acrylverfstiften. Tijdens de workshop in het Fort kun je met deze materialen kennis maken en eventueel vragen stellen.

Ik heb zelf een oud boek wat ik wil gebruiken, kan dat ook?

Ja, zeker kan dat! Omdat we tijdens de workshop niet de hele dag de tijd hebben zorg ik ervoor dat een aantal bladzijdes in het boek al een klein beetje voorbereid zijn. Dus wil je graag je eigen boek gebruiken, laat me dat dan even weten en ik vertel je wat nodig is. Je mag het boek ook van tevoren aan me geven of in mijn brievenbus doen, dan zorg ik ervoor.

Kan ik ook alleen aan de online workshop meedoen?

Ja, hoor, dat is geen probleem, de kosten blijven dan wel hetzelfde. Je krijgt dan ook gewoon de eerste startmail toegestuurd (een week voor de workshop) en daarna de 8 vervolglessen.

Wat als ik nog meer vragen heb?

Voor alle vragen vooraf en tijdens de workshop – inclusief de 8 weken daarna:
Mail: info (at) dekamervankim.nl
Of stuur een Whatsapp naar (06) 42 44 85 14
(gewoon doen hoor, vind ik leuk 🙂 – en ik hoor graag wat nog niet duidelijk is, dan kan ik het hier ook nog aanvullen)

“Ik heb gewoon heel veel van deze stokjes nodig”

Dit heeft mijn kijk op creativiteit flink veranderd. Ik vond mezelf al erg creatief, ik handwerk, bak en schrijf graag, maar nu zie ik de creativiteit in alle facetten van het leven. Creativiteit houdt vooral in dat je wijds kan denken, dat je mogelijkheden ziet die anderen niet zien en dat je het vertrouwen hebt dat je iets voor elkaar kunt krijgen. Het fijne van de opdrachten is dat je zelf kunt bepalen of je ergens lang of minder lang mee bezig bent, waardoor je ook creatief kunt zijn op de dagen dat je het druk hebt. Ik heb leren genieten van creatief bezig zijn. Ik hoop dat er nog veel workshops volgen. Kim, bedankt voor zoiets moois.

Wendy

De eerste keer dat ik meedeed met een workshop was omdat er ergens wel iets creatiefs aanwezig was, alleen was het enorm verstopt. Na een maand creatief gezweet, geploeterd en vooral gespeeld te hebben, was ik verslaafd. Je workshop heeft me wakker gemaakt, opgeschud en vooral weer creatieve pret aangeboord. Met enige regelmaat doe ik mee met een nieuwe workshop. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Dus mocht je ook het gevoel hebben niet zo creatief te zijn: doe mee, ontdekt en speel. Het is echt GE-WEL-DIG leuk.

Ellen

Al bij de eerste opdracht was ik verrast door de luchtige, ongedwongen en motiverende stijl van de opdrachten en de sprankelende creativiteit die eruit sprak. Het motiveerde mij om er meer energie in te steken dan ik aanvankelijk van plan was :). Ook de feedback van de andere deelnemers gaf weer inspiratie. De frisse kijk heeft Kim de gehele cursus volgehouden. Er kwam opbouw, ritme, meerdaagse opdrachten en ruimte voor eigen invulling. Al met al was het een genot om mee te doen en ik zou me zeker weer inschrijven als Kim nieuwe plannen heeft!!

Wieteke

Hallo. Ik ben Kim.

Maker van creatieve avonturen die je helpen meer rust te vinden in je dag, meer lucht te brengen in je hoofd en meer kleur in je leven.

En dit is De Kamer.
Mijn atelier en werkplaats.

De Kamer van Kim - Kim Philips van Buren - 2011-2023.
Bezoekadres: Fort Ossenmarkt - Ossenmarkt 44 - 1381LX - Weesp
Postadres: Jan Tooropstraat 56 - 1382VC  - Weesp
Privacyverklaring - Algemene Voorwaarden

Pin It on Pinterest