Hoe gebruik je inspiratiekaarten?

Ontdek hoe inspiratiekaarten je creativiteit stimuleren

 

Waar komen inspiratiekaarten vandaan?

Inspiratiekaarten zijn ontstaan ​​uit het idee van orakelkaarten, die al eeuwenlang worden gebruikt voor spirituele begeleiding en inzicht. Orakelkaarten werden traditioneel gebruikt door sjamanen, waarzeggers en andere spirituele leiders om boodschappen van de geestenwereld te ontvangen en te interpreteren. In de jaren 80 werden orakelkaarten opnieuw populair in de New Age-beweging, en sindsdien zijn er vele varianten ontstaan, waaronder inspiratiekaarten. Inspiratiekaarten zijn vaak gericht op het bieden van inspiratie, inzicht en begeleiding op het gebied van persoonlijke groei, creativiteit en zelfontplooiing. Ze zijn ontworpen om te helpen bij het versterken van de intuïtie en het vergroten van het bewustzijn van de gebruiker.

38 + 1 vrouwen

Samen met 38 andere vrouwen en kunstenaars heb ik maandenlang gewerkt aan een set prachtige en kleurrijke inspiratiekaarten. Met deze kaarten wilen we allemaal iets van onze eigen-wijsheid met de wereld delen. Hier kun je meer lezen over onze kaarten.

Wat zijn de belangrijkste verschillend tussen inspiratiekaarten en orakelkaarten

Inspiratiekaarten en orakelkaarten hebben allebei als doel om gebruikers te inspireren en te helpen bij het nemen van beslissingen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

 • Doel: Inspiratiekaarten zijn ontworpen om de creativiteit te stimuleren, inspiratie te bieden en te ondersteunen bij het nemen van beslissingen, terwijl orakelkaarten gericht zijn op het verkrijgen van inzichten en antwoorden op specifieke vragen.
 • Structuur: Inspiratiekaarten hebben vaak een minder gestructureerde indeling dan orakelkaarten, die vaak georganiseerd zijn rondom een thema of een specifieke vraag.
 • Symboliek: Orakelkaarten maken vaak gebruik van symboliek, zoals afbeeldingen van dieren, planten of mythologische figuren, terwijl inspiratiekaarten vaak afbeeldingen bevatten die gericht zijn op het stimuleren van de verbeelding en creativiteit.
 • Interpretatie: Orakelkaarten worden vaak geïnterpreteerd op basis van specifieke richtlijnen, zoals het lezen van de kaart in omgekeerde positie of het interpreteren van de symboliek op een specifieke manier. Inspiratiekaarten laten meer ruimte voor persoonlijke interpretatie en creativiteit.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dus dat inspiratiekaarten gericht zijn op het stimuleren van creativiteit en inspiratie, terwijl orakelkaarten gericht zijn op het verkrijgen van specifieke inzichten en antwoorden op vragen.

Andere namen voor inspiratiekaarten

Er zijn verschillende andere namen voor inspiratiekaarten, afhankelijk van de context en het doel van de kaarten. Hier zijn enkele alternatieve namen die je wellicht tegenkomt:

 • Orakelkaarten: Dit zijn kaarten die bedoeld zijn om je spirituele en intuïtieve inzichten te geven.
 • Affirmatiekaarten: Dit zijn kaarten met positieve affirmaties die je kunnen helpen bij het veranderen van negatieve denkpatronen.
 • Tarotkaarten: Dit zijn kaarten die vaak worden gebruikt voor divinatie of toekomstvoorspellingen.
 • Lenormandkaarten: Dit zijn kaarten die zijn vernoemd naar de Franse waarzegster Marie Anne Lenormand en die vaak worden gebruikt voor toekomstvoorspellingen.
 • Engelenkaarten: Dit zijn kaarten die bedoeld zijn om je te verbinden met de engelen en hun leiding en begeleiding te ontvangen.
 • Meditatiekaarten: Dit zijn kaarten met meditatieoefeningen en visualisaties die je kunnen helpen bij het ontspannen en tot rust komen.
 • Creatieve kaarten: Dit zijn kaarten die bedoeld zijn om je creativiteit te stimuleren en inspireren, bijvoorbeeld door middel van afbeeldingen of inspirerende woorden.

Kortom, er zijn verschillende namen voor inspiratiekaarten, afhankelijk van het doel en de focus van de kaarten. Of je nu op zoek bent naar spirituele leiding, positieve affirmaties of creatieve inspiratie, er is waarschijnlijk een kaartenset die past bij jouw behoeften en interesses.

Misverstanden over inspiratiekaarten

Er zijn enkele misverstanden over inspiratiekaarten die de moeite waard zijn om te bespreken:

 • Inspiratiekaarten zijn niet magisch: Het is belangrijk om te begrijpen dat inspiratiekaarten geen magische krachten hebben en dat ze geen voorspellingen of garanties bieden over de toekomst. Ze kunnen wel een hulpmiddel zijn om je intuïtie en creativiteit te stimuleren en om inzicht te krijgen in jezelf en je leven.
 • Inspiratiekaarten zijn niet alleen voor spirituele mensen: Hoewel sommige inspiratiekaarten gericht zijn op spiritualiteit en zelfontwikkeling, zijn er ook kaarten die gericht zijn op creativiteit, kunst, mindfulness en andere onderwerpen. Iedereen kan inspiratiekaarten gebruiken, ongeacht zijn of haar geloofsovertuiging of spirituele achtergrond.
 • Je hoeft geen ervaring te hebben om inspiratiekaarten te gebruiken: Veel mensen denken dat je ervaring moet hebben met het gebruik van kaarten om ze te kunnen gebruiken of dat je kennis moet hebben van manieren om een kaart te trekken of te leggen. Dit is niet waar, het enige dat je echt nodig hebt is een open geest en de bereidheid om te luisteren en te experimenteren.
 • Inspiratiekaarten zijn niet bedoeld om beslissingen te nemen: Hoewel inspiratiekaarten kunnen helpen bij het verkrijgen van inzichten en inspiratie, zijn ze niet bedoeld om beslissingen voor je te nemen. Het is belangrijk om je eigen oordeel te gebruiken en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die je maakt.

Kortom, inspiratiekaarten zijn een hulpmiddel dat je kunt gebruiken om inspiratie en inzicht te krijgen. Het is echter belangrijk om te begrijpen wat ze wel en niet zijn, om eventuele misverstanden te vermijden.

Inspiratiekaarten gebruiken bij een creatieve blokkade

Inspiratiekaarten kunnen een nuttig hulpmiddel zijn bij het overwinnen van creatieve blokkades. Hier zijn een paar manieren om inspiratiekaarten te gebruiken wanneer je vastloopt in je creatieve proces:

 • Trek een kaart en laat het thema of de boodschap van de kaart je inspireren. Gebruik de kaart als uitgangspunt voor een nieuw creatief project of probeer de boodschap op je eigen manier te vertalen.
 • Gebruik inspiratiekaarten als een soort brainstormtool. Trek een kaart en noteer alle ideeën die in je opkomen naar aanleiding van de kaart. Gebruik deze ideeën als basis voor je creatieve werk.
 • Gebruik de kaarten als een manier om je creatieve beperkingen te doorbreken. Trek een kaart en gebruik de boodschap als inspiratie om iets te maken dat je normaal gesproken niet zou doen.
 • Gebruik inspiratiekaarten als een manier om uit je comfortzone te stappen. Kies een kaart die je niet zo aanspreekt en gebruik de boodschap als inspiratie om iets nieuws en spannends te creëren.
 • Maak je eigen inspiratiekaarten met thema’s die je aanspreken en gebruik deze kaarten als een persoonlijke bron van inspiratie. Je kunt je eigen kaarten maken met materialen die je al in huis hebt, zoals tijdschriften, oude boeken, kaarten of foto’s.

Kortom, inspiratiekaarten kunnen een waardevolle tool zijn om je creatieve proces op gang te brengen en je te helpen bij het overwinnen van creatieve blokkades. Probeer verschillende manieren uit om inspiratiekaarten te gebruiken en ontdek wat voor jou het beste werkt.

Grappige manieren om inspiratiekaarten te gebruiken

 • Gebruik inspiratiekaarten als inspiratie voor je lunch of diner. Laat de kaart bepalen welke ingrediënten je moet gebruiken om een heerlijke maaltijd te maken.
 • Gebruik inspiratiekaarten als prompts voor een tekenopdracht. Laat de kaart bepalen welk dier je moet tekenen of welke accessoire je aan een bestaande tekening moet toevoegen.
 • Gebruik inspiratiekaarten als inspiratie voor creatief schrijven. Laat de kaart bepalen wie de hoofdpersoon is, waar het verhaal zich afspeelt en welke avonturen de hoofdpersoon beleeft.
 • Laat de inspiratiekaart bepalen welke outfit je moet dragen voor de dag. Gebruik de kleuren en symbolen op de kaart als inspiratie voor je kledingkeuze.
 • Maak een collage van de inspiratiekaarten en hang deze op een goed zichtbare plek in huis. Laat de kaarten dienen als decoratie of juist als herinnering aan te dromen, je plannen of je hoop.

Creatieve manieren om inspiratiekaarten te gebruiken

Er zijn talloze creatieve manieren om inspiratiekaarten te gebruiken. Hier zijn enkele ideeën:

 • Gebruik inspiratiekaarten om creatieve schrijfopdrachten te geven: Trek een kaart en schrijf een verhaal, gedicht of blogpost over het onderwerp.
 • Maak een mixed media kunstwerk: Gebruik de kaart als inspiratie voor kleuren, texturen en vormen in je kunstwerk.
 • Voeg de kaart toe aan je art journal: Gebruik de kaart als thema voor een pagina in je art journal en voeg illustraties en tekst toe die je inspireren.
 • Maak een vision board: Gebruik de kaart om je te inspireren bij het maken van een vision board met afbeeldingen en woorden die je doelen en dromen weergeven.
 • Gebruik de kaart als meditatiehulpmiddel: Laat de afbeelding en tekst op de kaart je begeleiden tijdens een meditatiesessie.
 • Gebruik de kaart als inspiratie voor een DIY-project: Laat de afbeelding en tekst op de kaart je inspireren bij het maken van een sieraad, kaars of ander DIY-project.
 • Gebruik de kaart als thema voor een brainstormsessie: Trek een kaart en gebruik het onderwerp als thema voor een brainstormsessie om ideeën te genereren.
 • Gebruik de kaart als motivatiehulpmiddel: Gebruik de kaart als dagelijkse motivatie door hem op een zichtbare plek te plaatsen en je te laten inspireren door de boodschap.
 • Gebruik de kaart als ijsbreker bij sociale bijeenkomsten: Trek een kaart en laat de groep delen wat het onderwerp voor hen betekent.
 • Gebruik de kaart als een reminder om dankbaar te zijn: Trek een kaart en laat de boodschap je herinneren aan de dingen waarvoor je dankbaar bent.

Bestellen

De Fearless Sisters Inspiratiekaarten kosten 25 euro + 7 euro verzendkosten. Natuurlijk zijn er geen verzendkosten als je de kaarten komt halen of tijdens een workshop in het Fort koopt.

 

Ja, ik wil graag een kaartenset bestellen:

9 + 4 =

Ik ben Kim.

Maker van creatieve avonturen die je helpen meer rust te vinden in je dag, meer lucht te brengen in je hoofd en meer kleur in je leven.

En dit is De Kamer.
Mijn atelier en werkplaats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe data en workshops.

Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ga je akkoord met de privacyverklaring.
Uiteraard ga ik zorgvuldig om met je gegevens.

De Kamer van Kim - Kim Philips van Buren - 2011-2023.
Bezoekadres: Fort Ossenmarkt - Ossenmarkt 44 - 1381LX - Weesp
Postadres: Jan Tooropstraat 56 - 1382VC  - Weesp
Privacyverklaring - Algemene Voorwaarden

Pin It on Pinterest