KUNSTENAARSUITJES

Neem een creatieve snipperdag met jezelf

Klinkt goed toch, een ‘kunstenaarsuitje’?

Maar ik kan me ook voorstellen dat je nog met wat vragen zit, zoals: Wat is het precies? Heb je iets nodig? Kost het veel geld? Wat ga ik dan doen? Klopt dat?

Lees dan lekker verder, ik leg het allemaal uit:

We beginnen bij het begin: wat is het?

Wat is een kunstenaarsuitje?

Het kunstenaarsuitje is een idee dat is geïntroduceerd door Julia Cameron in haar boek “The Artist’s Way”. Julia Cameron is een Amerikaanse auteur, filmmaker en creatief adviseur die bekend staat om haar werk op het gebied van creativiteit en persoonlijke groei.

In haar boek “The Artist’s Way” beschrijft Julia Cameron het belang van het nemen van regelmatige pauzes van ons dagelijkse leven om onze creativiteit te voeden. In dit boek introduceert ze dus ook het concept van het “kunstenaarsuitje” als een eenvoudige, maar effectieve manier om dit te doen.

Een kunstenaarsuitje is in wezen een wekelijkse mini-expeditie die je alleen maar onderneemt om je creativiteit te stimuleren. Het kan van alles zijn, van een bezoek aan een museum of kunstgalerij, tot een wandeling in de natuur, het bijwonen van een concert, of zelfs het maken van een dagtrip naar een nabijgelegen stad. Alles kan, als het jouw creativiteit maar prikkelt.

Het doel van het kunstenaarsuitje is om jezelf toe te staan om je te verwonderen, nieuwe dingen te ontdekken en inspiratie op te doen. Door deze regelmatige uitstapjes kun je je creatieve energie herladen en nieuwe ideeën ontdekken die je kunt toepassen in je kunst of creatieve werk.

Wat zijn de kenmerken van een kunstenaarsuitje?

Julia Cameron heeft enkele kenmerken genoemd van wat een kunstenaarsuitje zou moeten inhouden en ik kan me daar eigenlijk heel goed in vinden. Uiteraard staat het je vrij en van af te wijken als dat beter voelt! Als we toch creatiever willen worden, dan kun je net zo goed beginnen om hier ook zo creatief mogelijk mee om te gaan. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van Julia’s kunstenaarsuitje:

Ga alleen

Het kunstenaarsuitje is bedoeld als een tijd alleen voor jezelf, zonder de afleiding van anderen. Het gaat erom dat je jezelf toestaat om je te concentreren op je eigen creativiteit en inspiratie.

Ga regelmatig

Het kunstenaarsuitje is iets dat je regelmatig zou moeten doen, bij voorkeur elke week. Het is belangrijk om een regelmatig schema te hebben om je creativiteit en inspiratie op te laden.

Het is een doorlopend proces

Kunstenaarsuitjes zijn een doorlopend proces en kunnen op elk moment worden gedaan. Door jezelf regelmatig te blijven blootstellen aan nieuwe ervaringen, kun je je inspiratie blijven voeden.

Maak het eenvoudig

Het kunstenaarsuitje hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Het kan iets heel eenvoudigs zijn, zoals een wandeling in het park of het bezoeken van een lokale galerij.

Geen prestatiedoelen

Het kunstenaarsuitje gaat niet om het bereiken van specifieke prestatiedoelen. Het gaat erom dat je jezelf toestaat om te verkennen, te genieten en geïnspireerd te raken.

Gericht op inspiratie

Het kunstenaarsuitje is bedoeld om je te inspireren. Het gaat erom dat je jezelf toestaat om nieuwe dingen te ontdekken, nieuwe ideeën op te doen en nieuwe ervaringen op te doen die je creativiteit kunnen voeden.

Leuk

Het kunstenaarsuitje moet leuk zijn. Het gaat erom dat je geniet van de ervaring en dat je jezelf toestaat om te ontspannen en te genieten van de tijd die je alleen met jezelf doorbrengt.

De basis van een kunstenaarsuitje is dus vooral het toestaan van ruimte en tijd voor jezelf om te verkennen, te ontdekken en zeker om te genieten van nieuwe ervaringen die je creativiteit kunnen voeden.

Wat kun je gaan doen op een kunstenaarsuitje?

Hier vind je een lijst met suggesties voor een goed kunstenaarsuitje, zowel van Julia als van mij:

  • Bezoek een museum of galerie om nieuwe kunstwerken te ontdekken of om de technieken van grote kunstenaars te bestuderen.
  • Luister naar muziek: Ga naar een concert of luister naar muziek die je nog niet kent. Laat je inspireren door de muziek en de emoties die het bij je oproept.
  • Een avondje naar een kunstfilm of documentaire om inspiratie op te doen voor kunstwerken.
  • Een bezoek aan een lokale boerderij of tuin om inspiratie op te doen voor bloemstillevens of landschappen.
  • Maak een wandeling: Ga naar buiten en maak een wandeling in de natuur of door de stad. Kijk goed om je heen en laat je inspireren door wat je ziet. Verzamel materialen die je onderweg vindt, zoals bladeren, takjes, of stenen en gebruik deze als inspiratie voor je kunstwerken.
  • Ga op avontuur: Ga op ontdekkingstocht en bezoek een nieuwe plek of stad die je nog niet kent. Laat je verrassen door wat je ontdekt. Ga op zoek naar interessante architectuur, street art of andere visuele elementen die je kunt vastleggen en gebruiken als inspiratie.
  • Schrijf: Ga naar een koffiebar of park en schrijf in een dagboek of maak een lijstje met ideeën voor je kunst of creatieve projecten.
  • Bezoek een kunstwinkel: Ga naar een kunstwinkel en kijk naar verschillende materialen en gereedschappen. Laat je inspireren door de mogelijkheden die ze bieden.
  • Een workshop of les bijwonen over een creatief onderwerp, zoals fotografie, schilderen, beeldhouwen of keramiek.
  • Een picknick in het park of op het strand met een schetsboek om te tekenen of schilderen.
  • Een bezoek aan een lokale boekenwinkel of bibliotheek om inspiratie op te doen voor kunstwerken.
  • Een bezoek aan een ambachtelijke markt of festival om de werkzaamheden van lokale ambachtslieden te bekijken.
  • Een bezoek aan een lokale kunstbeurs of markt om inspiratie op te doen voor kunstprojecten.
  • Een dagje naar een antiekwinkel of vlooienmarkt om op zoek te gaan naar vintage voorwerpen om als inspiratie te gebruiken in kunstwerken.
  • Een dagje naar het strand om landschappen te schilderen of om kunstwerken te maken van aangespoelde voorwerpen.
  • Een dagje naar de dierentuin of het aquarium om dieren te tekenen of schilderen.
  • Een dagje naar een historische locatie of monument om deze te schilderen of te tekenen.
  • Een workshop of les bijwonen over kunstgeschiedenis om meer kennis op te doen over de verschillende stijlen en technieken.
  • Ontmoet andere kunstenaars: Ga naar kunstfestivals, beurzen of exposities en ontmoet andere kunstenaars. Praat over hun werk, hun inspiratiebronnen en hun creatieve proces. Je kunt hierdoor nieuwe inzichten en ideeën krijgen die je kunt toepassen in je eigen werk.
  • Creatieve uitwisseling: organiseer een creatieve uitwisseling organiseren met andere kunstenaars om inspiratie op te doen en om nieuwe technieken te leren.
  • Maak iets: blijf thuis en maak iets. Laat je creativiteit de vrije loop en probeer iets nieuws te maken.
  • Een workshop of les bijwonen over creatief schrijven om inspiratie op te doen voor een kunstproject.
  • Experimenteer met materialen: Probeer nieuwe materialen en technieken uit om je creativiteit te stimuleren. Ga bijvoorbeeld naar een workshop of cursus om te leren werken met een nieuw medium, zoals houtsnijden, etsen of textielkunst.
  • Maak gebruik van wat je al hebt: Je hoeft niet veel geld uit te geven aan nieuwe kunstmaterialen. Gebruik wat je al hebt, zoals oude kranten, tijdschriften, of karton. Maak er een uitdaging van om iets nieuws te creëren met deze materialen.
  • Zoek gratis evenementen: Veel musea, galerijen en culturele instellingen bieden gratis evenementen aan. Zoek online naar gratis tentoonstellingen, lezingen of workshops bij jou in de buurt.
  • Organiseer een ruilmarkt: Organiseer met vrienden of kennissen een ruilmarkt voor kunstmaterialen. Iedereen kan spullen meenemen die ze niet meer gebruiken en je kunt elkaar helpen bij het vinden van nieuwe inspiratie.
  • Gebruik technologie: Er zijn veel gratis apps en online tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van kunst. Probeer eens een digitale teken- of schilderapp of maak een stop-motion animatie met je smartphone.

Kunstenaarsuitjes kunnen een geweldige manier zijn om je creatieve batterijen op te laden en nieuwe ideeën op te doen. Experimenteer, observeer, zoek en ontdek vooral wat jou inspireert en gebruik deze inspiratiebronnen om je eigen creatieve werk te verrijken.

Het beste idee voor een kunstenaarsuitje is natuurlijk een SNIPPERdag in mijn atelier in het Fort op de Ossenmarkt in Weesp – en ja, dat is dit schitterende Fort. Ik voel me elke keer een enorme geluksvogel als ik de ‘slotgracht’ oversteek :).

Een kunstenaarsuitje in en om je eigen huis, kan dat ook?

Ja, een kunstenaarsuitje in en om je eigen huis kan zeker ook. Het kan juist heel inspirerend zijn om je eigen omgeving opnieuw te ontdekken en creativiteit te vinden in de dagelijkse dingen.

Hier zijn enkele suggesties voor een kunstenaarsuitje in en om je eigen huis:

Maak een wandeling in de buurt en zoek naar interessante details en structuren. Maak schetsen of foto’s van de dingen die je opvallen, en gebruik deze als inspiratie voor je eigen kunstwerken.

Organiseer een kunstenaarspicknick in je eigen tuin of op je balkon. Maak wat lekker eten en drinken klaar, zet een muziekje op en breng wat tijd door met schilderen, tekenen of andere creatieve activiteiten.

Zoek naar objecten in huis die je kunt gebruiken voor een kunstwerk. Denk aan oude tijdschriften, papier, karton, verf of andere materialen. Daag jezelf uit om iets nieuws te creëren met wat je hebt.

Maak een collage van dingen die je inspireren. Dit kunnen afbeeldingen zijn uit tijdschriften, foto’s, stoffen, of andere materialen. Gebruik de collage als inspiratie voor je eigen kunstwerken.

 Maak een kunstwerk op basis van een emotionele ervaring of gebeurtenis in je leven. Dit kan variëren van een verlies of verdrietige gebeurtenis tot een moment van vreugde en geluk.

Onthoud dat het doel van een kunstenaarsuitje is om je creativiteit te stimuleren en te ontdekken, waar je ook bent. Laat jezelf toe om te spelen en te experimenteren, en wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen.

Wat is het doel van een kunstenaarsuitjes

Het doel van Julia Cameron’s kunstenaarsuitjes is om tijd en ruimte te creëren voor creativiteit en inspiratie. Het idee is om jezelf toestemming te geven om te verkennen, te ontdekken en te genieten van nieuwe ervaringen die je creativiteit kunnen voeden. Door tijd alleen door te brengen en nieuwe ervaringen op te doen, kun je je creativiteit en inspiratie opfrissen en vernieuwen, wat kan helpen bij het overwinnen van blokkades of uitdagingen in je kunst- of creatieve projecten. Het doel is om de kunstenaar in jezelf te voeden met nieuwe kleure en geuren en je te helpen een vol en creatiever leven te leiden.

Een nachtje weg kan natuurlijk ook 🙂

Wat zijn de voordelen van een kunstenaarsuitje?

Er zijn verschillende voordelen aan het nemen van een kunstenaarsuitje, waaronder:

  • Creatieve inspiratie: Door nieuwe ervaringen op te doen en jezelf bloot te stellen aan verschillende kunstvormen en creatieve ideeën, kun je je eigen creativiteit en inspiratie opfrissen en vernieuwen.
  • Stressvermindering: Tijd alleen doorbrengen en jezelf toestaan om te ontspannen en te genieten van nieuwe ervaringen kan helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren.
  • Verhoogde focus: Door jezelf te isoleren van de afleidingen van het dagelijks leven, kun je je focus en concentratie verhogen en je beter concentreren op je creatieve projecten.
  • Nieuwe perspectieven: Door nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe plaatsen te bezoeken, kun je nieuwe perspectieven en ideeën ontdekken die je creativiteit kunnen stimuleren.
  • Verhoogd zelfbewustzijn: Door tijd alleen door te brengen en te luisteren naar je innerlijke stem, kun je je zelfbewustzijn en begrip van je eigen creatieve proces vergroten.
  • Vernieuwde energie: Het nemen van tijd weg van je dagelijkse routine kan helpen om je energie op te laden en je nieuwe motivatie te geven voor je creatieve projecten.

Wat kun je meenemen op een kunstenaarsuitje?

Als je op een kunstenaarsuitje gaat, zijn er een aantal dingen die je kunt overwegen om mee te nemen:

Een notitieboekje of schetsboek

Hierin kun je je ideeën, gedachten en observaties opschrijven of schetsen maken van de dingen die je ziet en inspireert.

Potlood, pen en gum

Deze basistools zijn handig om bij je te hebben voor het maken van snelle aantekeningen en schetsen.

Camera

Als je graag foto’s maakt, kan het handig zijn om een camera bij je te hebben om momenten vast te leggen die je later wilt gebruiken als inspiratie.

Comfortabele kleding en schoenen

Het is belangrijk om comfortabele kleding en schoenen te dragen die geschikt zijn voor de activiteit die je gaat doen. Comfortabele kleding en schoenen zorgen ervoor dat je je op je gemak voelt en langer kunt genieten van je uitje.

Drinken en snacks

Het is belangrijk om voldoende water en snacks mee te nemen om jezelf te hydrateren en te voeden tijdens je uitje.

Een kaart of GPS

Als je naar een nieuwe plek gaat, is het handig om een kaart of GPS bij je te hebben, zodat je de weg niet kwijtraakt.

Een open geest en een nieuwsgierige houding

Het belangrijkste om mee te nemen op een kunstenaarsuitje is een open geest en een nieuwsgierige houding. Sta open voor nieuwe ervaringen en ideeën en laat je inspireren door wat je ziet en hoort.

Waarom is het belangrijk je creatieve inspiratie steeds weer te voeden met nieuwe indrukken?

Het is belangrijk om je creatieve inspiratie steeds weer te voeden met nieuwe indrukken omdat veel van creativiteit draait om het combineren van bestaande ideeën en deze op een door-jou-bedachte manier te presenteren. Door jezelf bloot te stellen aan nieuwe ervaringen, omgevingen en bijvoorbeeld ook perspectieven van andere mensen, krijgt je brein een portie nieuwe informatie om mee te werken. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten, ideeën en inspiratie die je anders misschien niet had gehad.

Bovendien kan het steeds weer voeden van je creatieve inspiratie je helpen om jezelf uit te dagen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Door jezelf uit te dagen om nieuwe dingen te proberen en te leren, blijf je groeien als persoon en natuurlijk ook als maker.

Door jezelf bloot te stellen aan nieuwe ervaringen en omgevingen, krijg je de kans om ideeën en perspectieven te ontdekken die anders mogelijk niet in je op zouden komen. Doordat je jezelf hebt omgeven met een nieuwe culturele omgeving, omdat je nieuwe mensen ontmoet, of simpelweg omdat je iets nieuws probeert. Het kan ook helpen om eventuele blokkades te doorbreken en beren op de weg in een ander daglicht te zien.

  • Als je bijvoorbeeld een nieuw land bezoekt, kun je worden blootgesteld aan nieuwe culturele en artistieke tradities die je niet eerder hebt gezien. Dit kan je inspireren om deze nieuwe invloeden te combineren met jouw eigen ideeën en zo tot iets nieuws te komen.
  • Het ontmoeten van nieuwe mensen kan ook leiden tot nieuwe ideeën en perspectieven. Door te praten met mensen die een andere achtergrond, expertise of perspectief hebben dan jij, kun je worden blootgesteld aan nieuwe ideeën en invalshoeken waar je anders misschien niet aan had gedacht.
  • En als je iets nieuws probeert, kan dat je uit je comfortzone halen en je stimuleren om op nieuwe manieren te denken en te creëren. Bijvoorbeeld, als je normaal schildert met acrylverf, kan het uitproberen van aquarellen je stimuleren om nieuwe technieken te leren en je werk op een andere manier te benaderen.

Dus, om het kort samen te vatten, het voeden van je creatieve inspiratie met nieuwe en frisse indrukken is belangrijk omdat het je kan helpen om nieuwe ideeën te ontwikkelen, je vaardigheden te verbeteren en je persoonlijke groei te stimuleren. Het kan je creativiteit stimuleren en je werk verrijken.

Wat doe je NA een kunstenaarsuitje?

Na een kunstenaarsuitje is het aan te raden om alle opgedane inspiratie lekker te laten sudderen. Misschien heb je wel foto’s gemaakt, dingen meegenomen of aantekeningen opgeschreven: bekijk het, neem het nog eens door, geef het een plekje in je huis en gebruik het als startpunt voor nieuwe creatieve plannen. Daarnaast is het belangrijk om tijd te nemen om te ontspannen en je brein een pauze te geven. Zo kun je de inspiratie die je hebt opgedaan omzetten in duurzame creatieve energie.

Kunstenaarsuitjes gluebook

Een kunstenaarsuitje kan heel goed dienen als inspiratiebron voor een gluebook. Een gluebook is een soort van collageboek waarin je afbeeldingen, knipsels en andere materialen verzamelt en combineert om een kunstwerk te maken. Het kan een creatieve manier zijn om je kunstenaarsuitje te documenteren en je herinneringen en indrukken vast te leggen.

Hier zijn enkele suggesties voor het maken van een gluebook als onderdeel van je kunstenaarsuitje:

Verzamel materialen

Neem een schaar, lijm, en een notebook of schetsboek mee en zoek naar materialen tijdens je kunstenaarsuitje. Denk aan ansichtkaarten, brochures, tickets, stukken papier met interessante texturen of patronen, foto’s, bladeren of bloemen, krantenknipsels, etc.

Laat je creativiteit de vrije loop

Leg de materialen bij elkaar en kijk welke combinaties en patronen je kunt maken. Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met verschillende composities en kleurencombinaties.

Maak een thema

Als je een specifiek thema hebt voor je kunstenaarsuitje, kun je deze als leidraad gebruiken voor je gluebook. Verzamel materialen die passen bij het thema en combineer ze op een interessante manier.

Voeg tekst toe

Voeg ook teksten toe aan je gluebook, bijvoorbeeld quotes, gedichten, of eigen aantekeningen over wat je hebt gezien en ervaren tijdens je kunstenaarsuitje.

Maak het af

Als je klaar bent met het maken van je gluebook, kun je de pagina’s beschermen met een laagje vernis of doorzichtige folie om ze te beschermen tegen slijtage. Je kunt ook een lederen omslag maken om je gluebook in te bewaren.

Een gluebook kan een hele fijne manier zijn om je kunstenaarsuitje vast te leggen en je ervaringen te documenteren. En uiteraard kan het daarna ook dienen als inspiratiebron voor toekomstige kunstprojecten. Lees hier meer over zo’n KunstMestboek.

Ik ben Kim.

Maker van creatieve avonturen die je helpen meer rust te vinden in je dag, meer lucht te brengen in je hoofd en meer kleur in je leven.

En dit is De Kamer.
Mijn atelier en werkplaats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe data en workshops.

Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ga je akkoord met de privacyverklaring.
Uiteraard ga ik zorgvuldig om met je gegevens.

De Kamer van Kim - Kim Philips van Buren - 2011-2023.
Bezoekadres: Fort Ossenmarkt - Ossenmarkt 44 - 1381LX - Weesp
Postadres: Jan Tooropstraat 56 - 1382VC  - Weesp
Privacyverklaring - Algemene Voorwaarden

Pin It on Pinterest